Het gastvrij Oost-Europa

Oost-Europa wordt - heel onterecht - vaak alleen geassocieerd met betonnen woonblokken, armoede en grauwheid. Oost-Europa beslaat een behoorlijk deel van ons continent en het biedt al het kleurrijke moois dat u er wellicht niet verwacht. Luisterrijke weidsheid, imposante bergketens, verkoelende meren, culturele pracht en praal. Rijdt u richting het noordelijk deel van Oost-Europa, dan komt u via Polen uit bij de Oostzeelanden Estland, Letland en Litouwen. Deze landen lenen zich uitstekend voor een mooie trektocht per camper. In het zuiden van Oost-Europa is er ook volop keuze voor een mooie tocht. Oostenrijk, Slovenië, Tsjechië, Slowakije, Hongarije of Montenegro: elk land heeft iets prachtigs. Wie niet houdt van platgebaande wegen, gaat voor een verkenningstocht richting het oosten. Who's in?!

Op ontdekkingstocht

Oost-Europa wordt – heel onterecht – vaak alleen geassocieerd met betonnen woonblokken, armoede en grauwheid. Oost-Europa beslaat een behoorlijk deel van ons continent en het biedt al het kleurrijke moois dat u er wellicht niet verwacht. Luisterrijke weidsheid, imposante bergketens, verkoelende meren, culturele pracht en praal. Rijdt u richting het noordelijk deel van Oost-Europa, dan komt u via Polen uit bij de Oostzeelanden Estland, Letland en Litouwen. Deze landen lenen zich uitstekend voor een mooie trektocht per camper. In het zuiden van Oost-Europa is er ook volop keuze voor een mooie tocht. Oostenrijk, Slovenië, Tsjechië, Slowakije, Hongarije of Montenegro: elk land heeft iets prachtigs. Wie niet houdt van platgebaande wegen, gaat voor een verkenningstocht richting het oosten. Who’s in?!

De Baltische staten

Estland, Letland en Litouwen vormen samen de Oostzeelanden of Baltische staten en zijn klaar om door u ontdekt te worden. De afgelopen jaren is er veel geïnvesteerd in deze hoek van Oost-Europa, waardoor het voor toeristen steeds aantrekkelijker is geworden hun vakantietijd er door te brengen.

De relatief kleine hoofdsteden Tallinn, Riga en Vilnius zijn knus en kleurrijk en wilt u zeker gezien hebben. Laat u in Tallinn verrassen door de oude binnenstad Vanalinn, die getypeerd wordt door oude koopmanshuizen en pakhuizen en bezoek zeker de grote Russisch-orthodoxe Alexander Nevski-kathedraal en de hippe stadswijk Rotermanni. Bewonder in Riga Europa’s mooiste verzameling art-nouveau-architectuur, die afgewisseld wordt met traditionele houten woningen en prachtige middeleeuwse bouwwerken. De pittoreske binnenstad met haar middeleeuwse kerkjes en kronkelende straatjes staat als geheel op de UNESCO werelderfgoedlijst. Bezoek in de Litouwse hoofdstad Vilnius zeker de artistieke wijk Užupis, bewonder in de wijken Žvėrynas en Šnipiškės de grote hoeveelheid houten huizen en laat u zich in de lente betoveren door de prachtige kersenbloesem in het Chiune Sugihara Sakura Park.

Als u van hoofdstad naar hoofdstad rijdt, geniet u van de uitgestrekte natuur die de Baltische staten rijk is. Bezoek de bizarre Heuvel der Kruisen bij Šiauliai, het park Curonian Spit, de Hanzestad Ventspils, de basiliek van Aglona, de historische studentenstad Tartu, het kustgebied rond Kurzeme, het groene Laheemapark en het middeleeuwse Trakajkasteel, dat omringd wordt door prachtige natuur.

Montenegro

Met zijn kleine vissersdorpjes, prachtige bergen en geweldig gastvrije bevolking is Montenegro een echte verrassing. Bezoek absoluut de parken Lovćen en Durmitor. Geniet er van uitgestrekte weiden, prachtige uitzichten, spiegelende bergmeren en bossen, maak een mooie wandeling richting Europa’s diepste canyon en probeer uw evenwicht te bewaren op de stroomversnellingen van de mooiste bergrivier tijdens een rafttocht op de Tara rivier.

Breng een bezoekje aan de toeristische baai van Kotor en geniet daarna opnieuw van de rust en ruimte die de bergen bieden. Wilt u meer van de kust genieten in Montenegro? Vraag een van de locals u naar een van de wat moeilijker te bereiken strandjes te varen en geniet daar van de zon en het kabbelen van de golven.

Hongarije

Hongarije is een land met veel geschiedenis. Laat u zich er meevoeren door de meeslepende volksmuziek, bezoek er het Parijs van het noorden, zoals Budapest ook wel bekend staat en geniet er van het grootste meer van Midden-Europa, het Balatonmeer. Waant u zich bij een bezoek aan Budapest terug in de tijd en bezoek het Vissersbastion, dat in 1895 gebouwd is ter ere van het duizendjarig bestaan van Budapest. Laat u verleiden te genieten van de vele warmwaterbronnen door een bezoek aan een van de badhuizen en ga als afsluiter naar een opera-uitvoering in de Hongaarse staatsopera. Als u zich hier laat zakken in het rode pluche, geniet u niet alleen van het bijzondere spel, maar ook van de plafondschilderingen en de mooie, barokke details van dit schitterende gebouw.

Vergeet in Hongarije zeker niet te genieten van nationale keukenklassiekers als Hongaarse vissoep, de overbekende goulash en de zoete lekkernij die u regelmatig op straat aangeboden ziet worden: kürtőskalács.

Tsjechië

Tsjechië, Slowakije en Polen

Ook in Tsjechië, Slowakije en Polen zijn er geweldige mogelijkheden voor een trektocht per camper. In Tsjechië en Slowakije spreken natuurlijk het beeldschone Praag en bijzondere Bratislava tot de verbeelding, maar Tsjechië en Slowakije hebben nog zoveel meer te bieden. Bezoek bijvoorbeeld eens het kuuroord Karlovy Vary waar meer dan vijftig warmwaterbronnen ontspringen, beleef avonturen in het Reuzengebergte, bezoek de oude zilvermijnen in Kutná Hora, laat u verrassen door de zandsteenstad Prachovsky en geniet van fascinerende kastelen en fraai vormgegeven paleistuinen.

Bezoek in Polen het historische Kraków, adem de zilte zeelucht aan de kades van Gdansk, struin over de oude markt in Poznan, tel de bruggen in het boeiende Wroclaw en bezoek een Chopinuitvoering in het Lazienkipark van Warschau, een deel van de stad dat ongeschonden bleef na de bombardementen die vrijwel het hele oude centrum wegvaagden. Ontdek ook het mysterieuze Gryfinobos met zijn vreemd gevormde bomen, trotseer zand tussen uw tenen en verken het Slowinskipark met zijn duingebieden, geniet van adembenemende schepping en natuur in het Tatragebergte, de Sudeten of de Pieniny, bezoek het noordoosten om te vissen in een van de 4.000 meren en laat u verrassen door de enorme hoeveelheid vogels, elanden en edelherten die hier leven.

oosterijk

Oostenrijk en Slovenië

Oostenrijk heeft met Tirol, Karinthië, Vorarlberg, het Salzburgerland zoveel natuurschoon dat het een prachtig land is voor een verkenningstocht per camper. De prachtige panorama-uitzichten volgen elkaar snel op. Laat u in Oostenrijk meevoeren langs de Donau en bezoek de steden Wenen en Salzburg, die bol staan van oude verhalen. Bezoek een klassiek concert in de de bruisende Barokstad Wenen, waar oude tijden herleven. Maak wandelplezier in het prachtige gebied rondom Goldeck en bezoek de grootste ijsgrotten ter wereld in Werfen! Het prachtige decor van Schönbrunn, de Großglockner, de abdij van Melk, het geboortehuis van Mozart, de bossen, bergen en meren: Oostenrijk heeft u veel te bieden.

Vanuit het Oostenrijkse Karinthië verplaatst u zich relatief eenvoudig naar het prachtige buurland Slovenië, dat beslist de moeite waard is. Laat u verrassen door de groene hoofdstad Ljubljana met zijn vriendelijke bevolking, ontspan in het schitterende Triglavpark en verwondert u zich over de prachtige natuur in de Vintgarkloof waardoor de Radovnarivier stroomt. Maak waterpret op het Bledmeer, verken het grootste rotskasteel ter wereld en geniet van de gezellig drukke kustplaatsjes Potoroz en Piran. Verken het ongerepte Bohinj, dat omringd wordt door de Julische alpen. en geniet van verrassend fijne wijnen in Maribor, waar u ‘s werelds oudste wijnstok vindt.

Dichtbij huis

Voor een heerlijke kampeervakantie hoeft u helemaal niet ver te rijden. Ook in Nederland, België en Duitsland vindt u fijne en voor u onontdekte plekjes, waar de dagelijkse stress van uw schouders valt. Wat is er dichtbij huis eigenlijk te beleven?Campings in Nederland, België en Duitsland Nederland, België en Duitsland hebben grote campsites.

Lees verder

Het zwoele zuiden

Voor een zonzekere kampeervakantie met hogere temperaturen in Europa trekt u naar het zuiden. Rondom de Middellandse en Adriatische zee schitteren onder andere de bij uitstek geschikte vakantielanden Frankrijk, Spanje, Portugal, Italië en Kroatië. Afhankelijk van hoe ver u naar het zuiden trekt, kunnen de temperaturen ‘s zomers behoorlijk oplopen.

Lees verder

Go north!

Het noorden van Europa met zijn serene stiltes heeft eigenlijk helemaal geen introductie of aanbeveling nodig als u van kamperen houdt. U kiest eenvoudig uw favoriete periode, pakt de tassen en de viskoffer in en vertrekt, om een paar weken later herboren terug te keren en alvast te fantaseren over het volgende deel

Lees verder

Privacy statement

Welkom op onze site! Wij verzamelen verschillende soorten gegevens op onze website om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten uw wensen en eisen.

Privacy statement | Sluiten
Instellingen